Kroniska muskelbristningar i vaden
Riskmoment för att drabbas av överbelastningsskador som äldre.
Tillhör du gruppen av äldre löpare som har drabbats av återkommande muskelbristningar såsom gubbvad? Att drabbas av gubbvad är ett riktigt gissel och troligtvis är orsaken något du har gjort för många år sedan.
Kanske stukade du foten ordentligt när du var 12 år gammal och har glömt bort det?
Kanske opererade du knät när du var 18 år gammal och haltade ett tag innan dess?
Just gubbvad kan ha många olika orsaker, men framförallt är det att man blir äldre och muskler som återhämtade sig bättre när man var ung, och oftast var mycket starkare som ung, inte längre klarar av den belastning som man lägger på dom 20-30 år senare.
Tidigare skador ofta orsak till gubbvad
Kanske har du under åren haft små stickande känslor i vaden? Varje stickande känsla innebär troligtvis att en muskelfiber har gått sönder. Detta i sin tur leder till ärrvävnad, och ärrvävnad är inte alls lika rörlig och elastisk som en muskelfiber, utan en seghet i muskeln uppstår, vilket i sin tur gör att omgivande vävnad får arbeta mycket hårdare för att få till samma funktion.
Muskeln överbelastas och blir stel, du återhämtar dig inte tillräckligt, eller springer längre än vad muskeln egentligen klarar av och efter löpträningen känner du att du har blivit stel i vaden. Detta är det första symptomet på gubbvad – muskelstelhet efter träning.
Om man inte redan då anpassar träningen och tänker på att detta är en signal på att något är fel så kommer symptomen att rada upp sig efterhand så att du till slut mitt under ett löppass, kanske tom under Kungsholmen Runt eller Stockholm Marathon får en kraftigt huggande smärta i vaden som omöjliggör att du fortsätter springa.
Det känns väl inte kul att du ska behöva avbryta ett Marathonlopp för en liten muskelskada som gubbvad som du kunde ha pre-rehabiliterat för länge sedan när du fick det första symptomet med stelhet i vaden efter ett träningspass på 25 kilometer på landsväg i strax under tröskelvärdet för mjölksyra.
Intensiteten i detta pass belastar kroppen kraftigt, vilket innebär att du innan dess bör ha tillräcklig styrka i ben, höft och bål för att kunna klara av det utan att kroppen tar för mycket skada av det.
Olika behandlingsmetoder
Behandlingsmetoder för att förebygga gubbvad är excentriska tåhävningar enligt Umeåmodellen, det vill säga 3 x 15 excentriska tåhävningar med raka knän, och därefter 3 x 15 excentriska tåhävningar med böjda knän.
Detta upprepas två gånger per dag för att totalt uppgå till 180 tåhävningar. Detta ska du göra varje dag till en början, för att därefter trappa ner det.
Just excentriska tåhävningar är mycket bra för att stärka upp vadmusklerna och att göra senor och muskelhinnor som du har runt alla muskler starkare och mer elastiska för att därefter klara av mer belastning.
Stötvågsbehandling som behandlingsmetod
En annan behandlingsmetod som du kan använda mot gubbvad är stötvågsbehandling. Kom ihåg att dina gamla muskelbristningar har orsakat ärrbildningar i muskler och muskelhinnor och har inte samma elasticitet som när du var ung.
Att få tillbaka denna rörlighet i musklerna ökar rörligheten och effektiviteten i ditt löpsteg, och du minskar risken för överbelastningar väldigt mycket.
Stötvågbehandlingen påverkar ärrvävnaden genom att den stimulerar celler till nytillverkning och ombildning av vävnaden så att den blir mer följsam. Denna behandlingsmetod har visat sig mycket effektiv mot kroniska besvär som hälseneinflammation, hopparknä, hälsporre, och andra överbelastningsskador som man kan drabbas av som idrottare.
Kosttillskott mot muskelskador?
När vi åldras så minskar vårt upptag av mineralen magnesium. Det har längre påståtts att magnesium kan vara bra för att öka muskelfunktionen, men det finns inga vetenskapliga studier som stödjer detta belägg, endast studier som visar att det INTE fungerar.
Därför finns det inga garantier att magnesiumtillskott kan hjälpa mot gubbvad, det kan till och med vara skadligt för kroppen i övrigt om du redan har ett normalt magnesiumupptag. Ta därför inte kosttillskott utan att ha kontakt med din läkare i första hand.
För att undvika kroniska muskelbristningar såsom gubbvad i framtiden bör du redan nu göra en inventering av tidigare skador för att få en uppfattning om vilka dessa är, och därefter gå till en idrottsmedicinsk specialist med kunskap om gubbvad och få ett personligt träningsprogram utformat för minska riskerna att bli skadad i framtiden!