Skaffa ett eget hemmagym
Att börja styrketräna kan vara en av de bästa sakerna man kan göra för sin egen hälsa. Motståndskraften mot skador, förslitningar och sjukdomar ökar, samtidigt som man kan finna mycket glädje i att anstränga och utmana sin kropp.
I dagens läge kan både pengar och tid vara ett dilemma när man vill träna regelbundet. För alldeles för många innebär detta att man köper ett dyrt medlemskap på ett gym för att sedan sällan, eller aldrig använda det.
Det smidigaste, mest tidseffektiva, och till och med billigaste sättet att lösa problemet, är att skaffa sig ett hemmagym. Att träna med enkla medel är enligt många dessutom det absolut bästa sättet man kan träna på.
Denna korta artikel är gjord för att lära dig hur man bygger ett hemmagym, och för att visa både fördelar och nackdelar med det. Dessutom kommer vi att ge råd på hur du kan lösa den ekonomiska frågan på ett smidigt sätt. Den som inte har råd att köpa ett hemmagym för sparade pengar kanske istället kan låna pengar till sitt gym?
Fördelar med ett hemmagym
- Tidseffektivt. Att gå ut i garaget för att träna en halvtimme kan för många gå snabbare än att enbart ta sig till det lokala gymmet.
- Billigare. Den mest effektiva utrustningen på gymmet är också den billigaste. Skivstänger och hantlar kostar inte särskilt mycket och ger i utbyte effektiv och rolig träning. Även om man väljer att lägga ner mer pengar på sitt hemmagym kan det bli billigare i längden! En sista övertygelse är ”pris per tillfälle”. Hur ofta använder du ditt gymkort? Köper du en skivstång kan du garanterat sälja den för minst 80% av inköpspriset på blocket.se eller liknande sidor.
- Frihet. Är du obekväm med att träna bland folk? Vill du träna någon typ av träning som är förbjuden på ditt lokala gym? Ett hemmagym löser alla dina problem, ingen dömer dig och du bestämmer själv volymen på stereon.
Nackdelar med ett hemmagym
- Utrymme. Även om det inte krävs mycket plats för ett hemmagym kräver det några kvadratmeter. En skivstång kan man gömma under sängen, men vill man ha ett mer komplett gym behövs mer plats.
- Att träna själv. Många ser det säkert som en fördel, men att ha någon som motiverar dig extra kan vara väldigt viktigt. Det går såklart att träna ett par stycken i ett hemmagym också!
Kort om takhöjd och golv
Ifall du tränar med skivstång eller gör diverse hopp så är det en fördel om taket inte är för lågt. Även golvet kan vara ömtåligt.
Att golvet är ömtåligt går enkelt åtgärda med några lager plywood. För extra trygghet kan man lägga någon form av gummimatta över plywooden.
Utrustning för ett hemmagym
Här sätter bara fantasin gränser. Gillar man bohemisk träning fungerar sandsäckar, stockar, sten, tunga ryggsäckar, ställningar och kroppen utmärkt!
Vill man ha en något mer strukturerad träning finns mängder med utrustning att köpa, vi beskriver här det mest basala, men det finns många träningssidor på internet med ett stort utbud.
Skivstång. Finns i några varianter, de kraftigaste väger 20 kg och kostar från 2000 kr till 10 000kr för de allra finaste. Det finns också så kallade ”skolstänger” som väger 8 kg och som fungerar utmärkt som belastning.
Hantlar. Finns både med fasta vikter och med löstagbara vikter. Oavsett vilken typ man väljer går de göra otroligt många övningar med. De är också lätta att ta med sig ifall man vill träna utomhus någon dag. Vanligtvis kostar ställbara hantlar några hundralappar, medan fasta kan kosta flera tusen kronor styck för de allra finaste.
Ställning och bänk. Att ha en ställning är ingen nödvändighet, men en klar fördel om man vill träna med skivstång. En bänk är jättebra att ha för alla typer av träning. Kostnad varierar beroende på krav. För många räcker säkert en enklare träbänk för några hundralappar!
- Chinsräcke
- Hopprep
- Balansboll
- Gummiband
- Boxningssäck
- Balansbräda
- Handtag för armhävningar
Har ett gym tillsammans med min bror hemma hos honom. På så vis så kan vi träna när vi vill och är inte beroende av någon gymkort eller liknande. Vi tränar alltid tillsammans då man peppar varandra när man är två. 🙂